Maison verte et bleue Groen en blauw huis
Een plek van ontdekking en belangenbehartiging voor duurzaam voedsel in het hart van Neerpede
fr nl

Praktische Gids bodemanalyse voor tellen in de stad

Is mijn grond gezond? Hieronder vindt u een praktische gids bodemanalyse voor telen in de stad.

Zin om uw eigen fruit en groenten te telen? Uitstekend idee! Maar hoe kunt u weten of uw grond gezond genoeg is? Twijfelt u, volg dan de bodemgids.

Het is voor tuiniers een waar genoegen om heerlijke groenten uit de moestuin te telen en te consumeren. De kwaliteit van de producten hangt natuurlijk af van die van de grond: is de grond vruchtbaar? Rijk aan organische stoffen? Niet-verontreinigd? In de stad is het moeilijk een onontgonnen terrein te vinden waar nog nooit een menselijke activiteit plaatsvond. Sommige gronden zijn verontreinigd door een industriële activiteit in het verleden, een sterke verstedelijking, of door de nabijheid van een drukke verkeersas. Gelukkig bestaan er oplossingen om de kwaliteit van uw grond te bepalen.

Uw grond analyseren

Sommige tekenen kunnen u verontrusten, zoals de aanwezigheid van as, sloopafval in de grond, of de vorming van een olielaag op de waterplassen. Niet elke verontreiniging is echter met het blote oog zichtbaar. Om te weten hoe het met uw grond gesteld is, kunt u de kaart van de Brusselse bodemtoestand raadplegen en de juiste vragen stellen via de praktische gids van Leefmilieu Brussel. Desnoods kunt u ook een bodemstaal nemen om in het laboratorium te laten analyseren. Volg de 6 stappen uit de bodemgids.

Controle en preventie

Bepaalde dagelijkse handelwijzen kunnen tot bodemverontreiniging leiden, dus door het juiste gedrag te stellen, kan de kwaliteit van de bodem worden beschermd.